saar.dk, forside

rr Du er her: DSFS Nekrolog, Birgitte Udskriv  
 

                                                                                                              Søndag den 19. april 2015

Dødsfald

Birgitte Clematide

 

Dansk Selskab for Sårhelings tegner og grafiker gennem 23 år, Birgitte Clematide, døde lørdag aften, i sin alder af 64 år. En barsk cancer gjorde det.

 

Med Birgitte er vi, og Danmark, blevet en af de dygtigste tegnere og professionelle grafikere fattigere.

 

Grafikeruddannelse fra Kunsthåndværkerskolen i Zürich med akademisk overbygning fra Kunstakademiet i København, udgjorde Birgittes unikke baggrund. 

 

Med hendes originale streg fik vi en karakteristisk profil for DSFS og bladet SÅR. Senere fik, blandt meget andet, EWMA og EWMA-journal glæde af Birgittes talent. Et talent som var sammensat af akademikerens kritiske nysgerrighed og af håndværksmæssig professionalisme. 

 

En professionalisme som strakte sig helt ned i den usynlige detalje.

 

I en tid hvor konventionel trykketeknik og tegnekunst blev erstattet af digitalisering var Birgitte med på den forkant. Fra at tanke og idé i begyndelsen blev nedfældet på kulstreg, blev det i Birgittes hånd senere udført i vektorgrafik. Med en unik indlevelsesevne kunne indforstået medicinsk sårhåndværk på få timer blomstre op til et fagblads forside. Det var i den periode hvor vi kunne opleve at andre fagblade fulgte efter med samme kreativitet.

 

Verden er i farver!

Det var Birgittes også! Naturvandringer bidrog hertil. Akvareller fra Grønland, foto af et blad i vinden ved Damhussøen fanget på den daglige motionstur, eller croquis-tegninger, vidner om en kunstnerisk spændvidde af dimensioner.

 

Verden er fantastisk!

Birgittes fantasi ligeså! Trods stringent tankegang formåede Birgitte at få et abstrakt maleri ud af et inficeret sår, eller for den sags skyld af medicinsk mekanik. Men hun led sammen med patienterne. Alligevel kom hun ind i den medicinske verden og formåede at illustrere den. Dette ikke blot i SÅR-bladene, men også i illustrationer til en lang række artikler og postere.

 

Det var på en skiferie i Alperne at sygdom første gang slog ned i form af et aorta-aneurisme. Kun få vidste hvad der var på spil – for bladet SÅR udkom til tiden! Det var igen Birgittes fortjeneste. Omhu og punktlighed var en anden egenskab som kendetegnede Birgitte.

 

Derfor udkom det sidste SÅR-blad også til tiden for få uger siden. Birgitte og vi andre vidste hvad der var på vej.

 

Birgitte, fik du set det du ville, fik du sagt det du ville? Nej, det gjorde du ikke, for tiden løb ud! Hvor du end er nu, véd du imidlertid hvad der står her i denne nekrolog – for det har vi fortalt dig - i tide.

 

Tiden er nu ikke til mere beskedenhed, det som netop også var dit kendetegn!

På vegne af Dansk Selskab for Sårheling og redaktionen af SÅR: Tak for samarbejdet!

 

Vi vil alle mindes dig!

 

Bo Jørgensen